söndag 28 september 2014

MEDKÄNSLA


2014-09-28
Är det månne medkänsla som fattas oss allra mest nu för tiden. Alla som röstade mörkblått eller brunt måste ha glömt den Gyllne regeln för länge sen. Högerpolitiken går ju ut på att utesluta, sko sig på andras bekostnad och vägra dela med sig. Högern tillåter riskkapitalisterna att råna oss helt legalt. Dels genom att våra skattepengar rinner in på rövarnas konton via omänsklig vård och skola. Och dels genom att pensionsfonderna investerar våra pensionspengar i riskkapitalisternas oetiska projekt. Ingen gör något för att hindra rövarbandet. Det otäcka är att sossarna ängsligt kopierar pojktrojkan från Täby ungefär som de i sin tur kopierade Patron Persson. Det är trångt bland girigbukarna som låtsas att de bryr sig.
"Medkänsla, nej tack" kunde det ha stått på valknapparna – oavsett blockfärg. 
Några rödrosa undantag finns tack och lov. Men de fick knappt
10 % tillsammans. Det innebär att 90 % av den röstberättigade befolkningen i kungariket Sverige, landet som icke har haft krig på 200 år, röstar bort medkänslan. 
Är det verkligen så illa att 90 % mest värnar om den egna plånboken och struntar i den som är sjuk, fattig, arbetslös eller ratad av andra skäl?
 ***
Visst är det märkligt med orden. Det är så lätt att vattna ur dem, använda dem tillräckligt många gånger i fel sammanhang så att de vrids bort ifrån sin ursprungliga betydelse.
***
Nu blåser det upp till kuling igen. Hoppas att träden står pall och att inga olyckor sker. Tjugo år har gått sedan Estonia gick i kvav och tog med sig 852 människor. 
***
Medan jag vandrar längs stigarna brukar jag samla på tillfällen då någon behandlat mig med äkta medkänsla och vice versa. Det är alltid ett särskilt ansikte som dyker upp. Ett rum med fönster mot blommande äppelträd. Nedanför ett altare. Här fanns någon som inte var rädd för min förtvivlan, inte flydde utan vågade möta den. Någon som trodde på mig trots alla skador jag bär. Hon bekänner sig till samma tro som krigshetsare och kvinnoföraktare. Men hon lever den Gyllne regeln, varje dag förmår hon möta människor med tillit och medkänsla. Hon är ett Ess. Kanske för att hennes dagars upphov från början gav henne den kärlek och respekt som är varje barns födslorätt.
***
Vi andra får sätta igång att öva, duscha varandra med beröm och medkännande. 
Då kanske människosläktet överlever trots allt – med medkänslan i behåll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar