fredag 19 september 2014

NYTT HOPP FÖR VÄRLDEN?

Det var länge sedan jag kunde ge mig ut med kameran.
Dagens vandring går genom skogen ner till havsviken där dimman ännu ligger tät.

2014-09-19

Silver och jag ger oss ut tidigt. Vi vandrar längs stigen genom vår lilla skog där löven skiftar färg. Öser båten och plockar lite lingon. Korpen hörs på avstånd. Dimman ligger tät i viken som om landet på andra sidan inte finns. 
Jag dröjer mig kvar, söker nya perspektiv och låter kameraögat leda mig. Går långsamt genom trollskogen nere vid vattnet, en uggla lyfter förnärmat och flyger längre in i skogen, hinner knappt se vingpennorna förrän den är borta.

Nere vid badberget hänger spindelnät överallt, har aldrig sett så många på samma ställe. 
Ett sån´t rikt år 2014, massor av äpplen, rönnbär, svamp och lingon. 
Men var kommer alla spindlar ifrån?
Förutom de vanliga spindelnäten finns en ny sort som väver in både enar och granar i sin fiberduk.
***
Det går inte att se på SVT här i huset, signalen Teracom skickar är så usel att vi för det mesta har svartruta. SVT hänvisar till Teracom som totalt struntar i fakta. Inte för att det är så mycket att se nu för tiden. Men betalar man sin licens ska man kunna se på TV i fall man vill. Och Babel är ju bra. Naturprogram som fortfarande håller stilen med hänförande bilder och lugn berättarröst ser jag gärna. En välgjord dokumentär, en dramaserie eller en film då och då kan gå an. Men det är tji och det blir sällan av att titta via nätet.
Så måtte makthavarna dra lärdom och hålla fingrarna borta från radion och fast telefoni. Fy farao för att sitta på ett tak och vänta på döden medan vattnet stiger. 
Låt alla ungdomar och samtliga politiker göra samhällstjänst så kanske de som bestämmer kan bestämma något som är viktigt och riktigt som omväxling.
Söndag den 21 september marscherar folk runt om i världen för att rädda mänskligheten från klimathot och från makthavarnas totala oförmåga att få något vettigt gjort.
Det är som om de sitter i fängelse hela bunten, frihetsberövade, med bakbundna händer och alla sinnen utslagna. Storfinansen, politiker, mediemoguler och maktens lydiga knähundar i journalistkåren som ska bevaka ruljangsen - alla är paralyserade av oförmåga att se det nödvändiga och livsviktiga samt handla därefter.
***
Det finns så många smarta, seende, duktiga människor som kan agera för att rädda världen bara rätt beslut fattas. Ändå görs alldeles för lite av vikt och värde. 
Mediemanegen är full av meningslösa rapporter från ett samhällssystem som för länge sedan borde ha spelat ut sin roll.
***
De nya elbilar som byggdes redan på 1980-talet köptes upp av bil och oljeindustrin, kördes till någon tillfällig soptipp och plattades till. Vi behöver en fordonsflotta både i luften och till lands och sjöss som drivs med förnybara bränslen. Ändå hotar Shell med att borra olja i Arktis, kustband och stränder förstörs fortfarande av oljeutsläpp.
Det är ju inte klokt.
***
Var du än är, gå med i marschen söndagen 21 september 2014.
Kanske blir det dagen som framtidens barn kommer att fira som den stora 
Vändpunktsdagen, den som gav mänskligheten en ny chans?!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar