onsdag 29 november 2017

BAROCKMUSIKENS KVINNOR I RAMPLJUSET

Ihjältigandet av kvinnor har varit skoningslöst genom decennierna. Mansklubbarna har länge varit mycket flitiga. De har med nit och precision ignorerat kvinnor trots att de gjort makalösa insatser under sin livstid och istället valt ut någon av manskön att framhålla och konservera. Alla discipliner är drabbade, oavsett om det handlat om de sköna konsterna eller vetenskap i någon form. 
Vi som är satta att leva i eftervärlden är berövade stora delar av våra förmödrars arv.
Gästfotograf LSV Joelsson
Giovannikvartetten förstärkt med Daniel Carlsson som countertenor stod på scen i Kristianstads kulturkvarter en kulen novemberafton för att råda bot på denna inskränkta utrensningsklåda genom att lyfta fram en rad kvinnor som komponerat barockmusik.

De gjorde korta nedslag i Francesca Caccinis, Barbara Strozzis, Isabella Leonardas, 
Antonia Padoani Bembos och Elisabeth Claude Jacquet De la Guerres levnadssagor interfolierat med dessa inspirerande kvinnors musik. 
Hur många förbigångna kompositörer, författare, bildkonstnärer och forskare som blivit begravda i glömska vet ingen av oss nu levande, vi vet bara att de är alldeles för många.


Som instrumentalister har Giovannikvartetten och Daniel Carlsson mycket att ge men när de försöker dramatisera och gestalta sina utvalda kvinnors levnadsöden finns en hel del övrigt att önska. 
Språket behöver slipas och det kräver betydligt mer äkta inlevelseförmåga och en hel del övning för att blåsa fullt liv i den här buketten av barockens bortglömda kompositörer.

Det är synd eftersom idén är utmärkt, musiken sitter för det mesta som den ska liksom kläderna. Kulturkvarteret i Kristianstad har försökt åstadkomma en slag salongsstämning där publiken välkomnas till bistron för att äta och dricka. Om man dessutom fått med sig personalen som en del av föreställningen istället för att de hängde i baren och ägnade sig åt annat, hade kanske illusionen av kultursalong fungerat, särskilt i fall man ansträngt sig för att 
hitta en mer stämningsskapande belysning.


Jag prisar det här lovvärda initiativet för att sätta viktig musik på kartan och hoppas att ensemblen ger sig tid att sätta föreställningen ordentligt eftersom 
den har mycket mer att ge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar