lördag 4 oktober 2014

MENTAL FÖRGIFTNING?


2014-10-04
Vad är det för krafter som styr våra val när vi konsumerar media? Vilka normer bränner genom rutan och är så frätande att de påverkar vår livsstil. 
Att "Dallas" sänkte människovärdet och banade väg för marknaden som gud och människorna som varor är väl ingen djärv gissning. Vi blev så snabbt behändiga varor som skulle pressas in i statistiken för lönsamhetens lov. Tillväxt till varje pris, det blev den gyllne regeln.
*** 
När började de folkvalda strunta i miljön och smörja kråset i knäet på storföretagarna. När tilläts skogsindustrin att avverka urskog och degradera den till granplantage. När blev bördig jordbruksmark asfalterade landningsbanor för maktmän i kostym.
Mycket elände har skett under min livstid, smygande, under ständig påverkan av ett försåtligt massmedialt propagandasystem.
Var det så att andra världskrigets fasor bombade bort så mycket mänsklighet ur de som överlevde att ett maktskifte där penningen, prylarna och egennyttan steg för steg hamnade i högsätet.
***
Det finns alltid fyrbåkar i mörkret som varnar och slår larm. Men när förlorade allmänheten greppet om det som är grundläggande för vår överlevnad. När gick vi med på att byta ut ren luft mot smog bara för att kunna gå in i varuhustemplen när som helst på dygnet och fylla våra matkassar, frossa hejdlöst och sedan slänga resten. När accepterade så många att köra bensinslukande motorfordon och flyga till andra sidan jordklotet på semestern. Den amerikanska livsstilen gick på export via ett otal såpor som landade i TV-sofforna runt om i världen. Och vi blev medberoende barn som lät oss matas med mental skräpmat.

***
Men nu kära vänner ska vi larva oss in i nya puppor. Nu ska vi förvandlas till medkännande medmänniskor. Vi och våra barn ska få gå i känslomässig utbildning, kunna lösa konflikter och gilla att vara generösa.
***
Vi ska avgiftas helt enkelt. Den akterseglade humanisten ska återuppstå och människosläktet tränas i att lyssna på och leka med sina barn inte ignorera dem och våldföra sig på deras framtid. Gick det åt ena hållet ska det väl kunna gå åt det andra? Så från att vara en vara som bara kräver mer varor att tjäna på, blir vi bra på att vara oss själva, ta vara på vår natur, värna om våra barn. 
Vi lämnar begärsamhället och bygger vår värld kring våra verkliga behov istället. 
Kan det va´ nå´t?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar