söndag 10 november 2019

DEN OFFENTLIGA LÖGNEN ÄR FLERHÖVDAD


Människan är en kretsloppsvarelse, vi föds, lever och dör. De flesta återgår till jorden och bidrar till näring och ny växtlighet. Ändå har vi ett samhälle som inte alls är byggt kring kretsloppets biologi. Det är övermåttan dumt och kortsiktigt, livsfarligt t o m.
Det finns ett antal grundbultar som upprätthåller det extremt osunda i vår västerländska konsumtionskonstruktion som vårt samhällsmaskineri bygger på och utgår från några offentliga lögner som håller oss kvar i en livsstil så destruktiv att den hotar vår existens.



En av dessa grundbultar är att ett barn går under utan kärlek. Det är inte sant. Barn överlever genom att anpassa sig så som vilket däggdjur som helst. Varje barn vet instinktivt att det är totalt beroende av sina vårdnadshavare för sin överlevnad. De anpassar sig alltså till vilka förhållanden som helst. Barnen underordnar sig fjärde budet som säger att du ska hedra din fader och din moder utan att föräldrarna har motsvarande krav på sig att hedra sina barn. Tvärtom, föräldrar kan utsätta sin avkomma för vanvård, hot och våld och ändå komma undan med det eftersom barn är lojala med sina målsmän. Men någon kärlek handlar det inte om här, enbart anpassning för att överleva. Alltför många påstår att barnet har ansvar för att det blir utsatt för svek och övergrepp och i samma andetag pratar man om individens fria val. Det går naturligtvis inte ihop. När ett barn utsätts för övergrepp och andra svek är det alltid enbart förövarens ansvar och förövarens skuld och skam att bära. Ändå blir alldeles för många barn drivna in i en fålla där de får sina föräldrars tvångströja knutna kring sina liv. De har därmed förlorat det mesta av den valfrihet som borde finnas i en demokrati som antagit FNs mänskliga rättigheter som rättesnöre. Istället styrs dessa barn av den skuld och skam som inte är deras utan föräldrarnas. Hur ska vi bryta den arvssynd som vandrat från generation till generation?



Den medfödda mekanism som gör att alla däggdjursungar anpassar sig för att överleva är alltså inte alls samma sak som den flitigt använda offentliga lögnen nämligen att ”utan kärlek dör du”. Så behändigt, då kan ju vilken skitstövel till förälder som helst åberopa att de kunnat ge sin avkomma "kärlek" i fall barnen har överlevt. 
Den föräldraoverall som varje nybliven mor eller far drar på sig är en osynlig auktoritetsmantel som allt för ofta befriar från verkligt ansvar, nämligen det som är direkt kopplat till Kärlek värt namnet.
Utan kärlek går du inte under, men du kan bli det perfekta offret för ett samhällsmaskineri som bygger på att de som lurat flest vinner. Du blir en konsument som inte kan sluta köpa eller en lydig soldat som anmäler dig för att bli kanonmat i ett krig som aldrig kan vinnas.


Vi är alla vandrare från samma savann, födda under Afrikas sol, så varför krig, varför en massa strider kring rasism som för övrigt är en annan konstruktion som vilar på en lögn. Vi tillhör alla samma art, så enkelt är det. Vi är Moder Jords barn och världsmedborgare på samma planet och har en enda uppgift och det är att samarbeta i kärlek och tillit för att upprätthålla Moder Jords hälsa och välbefinnande. Allt annat är synd d v s att missa målet.
ALL miljöförstörelse startar på insidan hos var och en av oss. Ju mer övergivna, slagna, missförstådda, uteslutna, trakasserade, förtryckta och svikna vi blir, desto större risk för att producera nya förövare blir det.

Förskolan har en livsviktig roll. Här kan man tidigt upptäcka sargade barn och i bästa fall ge dem stöd och hjälp, särskilt om minst en gren av utbildningen ger spetskompetensen för att tidigt kunna se och behandla traumatiserade barn.
Det är hög tid att uppgradera förskolepedagogernas och skolpersonalens arbete och ge dem rejäl lön för mödan. Lyckas vi med det kan vi se missbruk, gängkriminalitet och annat elände minska i rask takt.


Det handlar om att skapa kommunicerande kärl i 3-dubbla kompostsystem, ett yttre där allt som berikar jorden tas om hand och återvinns på ett klokt och hållbart sätt - allt som är skadligt fasas ut. 
Och så en inre kompost som bygger på att ta ansvar för sina barn och allas barn, ge dem verklig respekt och kärlekens tillit som flödar in i kretsloppet, det som skapar människor som kan förvalta jorden istället för att förstöra den. 
Till sist behöver vi en tredje dimension; nämligen den andliga näringen, där det inre transformationsarbetet kan leda till den etiskt redbara medkänslan som människan kan utveckla i sitt sökande efter en större skapande kraft än den egna. Klarar vi av att skapa 3-enighetens livsrörelsekompost, då har vi måhända en god chans att överleva på den här jorden i många genrationer framåt tillsammans med alla våra livsviktiga medarter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar