fredag 7 september 2018

ÄR MÄNNISKAN SKAPELSENS KRONA ELLER BÖDEL?


Nu gäller det att bevisa i fall vi vill rädda världen, oss själva och våra medarter på planeten Tellus eller om vi ska förstöra den skapelse människan är satt att förvalta. 

Alla s k civilisationer som gått under före vår gjorde misstaget att låta eliten gå vilse bland sina begär. Skillnaderna mellan fattig och rik blev så groteska att samhällsbygget eroderade. Tecknen var tydliga men eliten ville varken se eller lyssna, inte anpassa sig till överenskommelsen, nämligen att de som tagit sig till toppen måste leva någorlunda anständigt och aldrig missbruka sina privilegier. Dessutom måste de arbeta för att alla skulle få tillgång till liknande näring som den de själva hade erövrat. Istället förföll eliten, hamnade i grymhetens excesser och katastrofalt maktmissbruk.

Begären tog över, lyxfällorna slog igen som rävsaxar och klippte av moralkompassens alla visare. Svält och misär bredde ut sig bland de mindre bemedlade, föraktet mot överheten växte, upproren bröt ut och slogs ner med allt större brutalitet. Krig, missväxt och vanvård satte stopp för imperier som t ex Romarriket. En tyrann ersattes av en annan. 
Känns mönstret igen?  Då var det Nero och grabbarna. 
Nu har vi andra maktmissbrukare som hotar vår existens och vår synnerligen svajande demokrati.


Den valfrihet vi som medborgare har för att förändra välden är begränsad. Söndag 9/9 2018 kan vi lägga vår röst på det lag som står närmast den vision om ett samhällsbygge som går ut på att rädda världen, inte förstöra den. Den politiker som står närmast insikten om hur vi ska skapa en bättre värld och greppar visionen som handlar om en effektiv omställning till ett klimatsmart och jämställt samhälle är väl Isabella Lövin. Miljöpartiets språkrör verkar vara den enda av partiledarna som verkligen vågar visa att hon tar klimathoten på allvar. Hon är inte perfekt, ingen av oss kvalar ju in i den klubben. Men hon är kanske den som står närmast det vi behöver för att bygga ett samhälle kring det jorden faktiskt tål. Grön tillväxt således på Moder Jords villkor. Isabella Lövin verkar ha en klok inställning i grunden, frågan är vad hon kan åstadkomma i maktens korridorer. Hon är påläst och kunnig och hon kan stundtals formulera sin vision. Om hon dessutom kunde agera trojka med Gudrun Schyman och Jonas Sjöstedt skulle svenskar i alla kulörer rentav kunna andas ut. Tillsammans borde den trojkan kunna se till att vi får en väl fungerande järnväg genom hela landet länkat till Europa och resten av världen. De kunde sätta stopp för gruvföretag som vill förstöra Österlen och Sapmi med sina oseriösa exploateringsprojekt. De skulle satsa på närodlad giftfri mat för alla, skydda vårt dricksvatten och våra hav från utsläpp och överfiske, plantera blandskog och skydda urskogen, konvertera hela vår fordonsflotta till förnybart bränsle, se till att alla får den utbildning och det arbete de är mest lämpade för, skapa läkehus och klimatanpassade bostäder för alla samt odlande kultur i alla landskap. De skulle kunna ge oss möjligheten att förändra våra tanke mönster och värderingsskalor på djupet så att vi äntligen skapar fred inuti oss själva, mellan varandra och i hela världen.


Jo visst det låter som en saga men med din röst kanske den blir sann. Eller är det helt nya partier som krävs, nya sammanhang med folk som är inriktade på att rädda den skapelse vi är satta att förvalta, inte förstöra. 
Hjälp till att skapa en värld där alla kan känna sig behövda och sedda. Och minns att all miljöförstörelse börjar inuti var och en av oss. 



2 kommentarer:

  1. Nu tänker jag så här: Detta är bl.a. en fin "uppåtpuff" till en hårt arbetande politiker som bryr sig om Moder Jord. Så jag skickar ett citat upp till Registrator på Regeringskansliet med adress Isabella Lövin.

    Citat: Den politiker som står närmast insikten om hur vi ska skapa en bättre värld och greppar visionen som handlar om en effektiv omställning till ett klimatsmart och jämställt samhälle är Isabella Lövin./.../ Hon är påläst och kunnig och hon kan formulera sin vision. Citat hämtat från https://kraxablidvader.blogspot.com/2018/09

    SvaraRadera